Blog | Nieuwe parel in Lelystad

Onno • 10 oktober 2021

Restaurant De Gordiaan - Kitchen-bar | Lelystad

Leeg bord

Restaurant De Gordiaan - Kitchen-bar | Lelystad


Nieuwe parel in Lelystad | Open sinds 2015


Soms, ik heb het al eerder eens geschreven, kom je in een restaurant waarvan je vooraf geen of in ieder geval weinig verwachtingen hebt, behalve dat het eten en de bediening goed is. Een heel enkele keer blijkt dat zelfde restaurant toch meer te bieden heeft dan je dus in eerste instantie had verwacht. Het is ons weer overkomen. En dat is geen straf gebleken. In tegendeel. Een culinaire bevrijding. Een culinaire betovering die je zo nu en dan tegenkomt.


De Gordiaan | Kitchen-bar, Neringpassage 1 te Lelystad, met de huidige eigenaren open sinds 2015, is een betovering. Heerlijk eten in een zeer intieme sfeer. Drie "kitchen-bar tafels" en daarnaast nog acht "gewone" tafels in het restaurant. Intiem genoeg dus. Gelukkig maar. Dit is wat mij betreft de ideale hoeveelheid voor een restaurant. Persoonlijk hou ik dus niet van dat massale. De Gordiaan KItchen-bar is derhalve een ideaal restaurant om gezellig en op een ontspannen manier te dineren. Kortom een, voor Ineke en mij, nieuwe parel in Lelystad.


Streekgerechten - Eigen moestuin


De chefkok Lars gebruikt over het algemeen streekproducten uit Flevoland. Hierdoor zijn de ingrediënten niet lang onderweg. Flevoland leent zich heel goed om de beste producten op uw bord te brengen. Daar is De Gordiaan - Kitchen-bar zeker in geslaagd. De eigenaresse en de chefkok komen zelf uit Zeewolde en hebben een eigen moestuin. Uit deze moestuin komen veel van de ingrediënten die bij u op het bord liggen en door de chef-kok zijn bereid. Deze moestuin is uit "nood" ontstaan, maar is zeker een mooie aanvulling op het onderdeel streekproducten en ook op de versheid van de gebruikte ingrediënten.


3-Gangen (wisselend) weekmenu


Wij, Ineke en ik, kozen voor het drie gangen menu. Keuze dus uit een voorgerecht, hoofdgerecht en een dessert. En de keuze is net als het restaurant bezetting beperkt, vier voorgerechten, vijf hoofdgerechten en vier nagerechten. Gelukkig maar, want dat maakt het kiezen iets makkelijker. In Duitsland hebben wij in een restaurant gegeten waar de menukaart uit een duizelingwekkend aantal van 60+ gerechten bestond! Dat wil je echt niet. Dus 13 top gerechten, maar waaruit het nog steeds moeilijk kiezen is.


Wat wij uiteindelijk hebben gegeten dat later. Ik wil het eerst hebben over de ambiance, de bediening en de keuken. Geweldig. Goede samenwerking. Gerechten werden op tijd, dus niet te vroeg en ook niet te laat, geserveerd. De charmante eigenaresse, Joëlla, is op de hoogte van wat er gebeurt in het restaurant en heeft oog voor alles wat er in de keuken gebeurt voor zover het direct betrekking heeft op de gasten in het restaurant.


De chef-kok heeft vanuit de keuken goed overzicht in de keuken maar ook in het restaurant. Een enkele keer komt de chef-kok ook zelf aan tafel. Dat is prettig en geeft extra cachet aan de gerechten. Bij ons had de chef-kok beter door wie wat had besteld dan wij zelf. Excuses nog voor onze eigenwijsheid.


Geen vaste kaart - Let op de krijtbord specials


De Gordiaan - Kitchen-bar heeft geen vaste kaart. Aanbod uit de streek bepaald grotendeels de samenstelling van de kaart die soms wekelijks veranderd. Vis komt uit, hoe kan het ook anders, Urk. Of van Urk moet ik eigenlijk zeggen. Alle overige ingrediënten komen grotendeels uit andere delen van Flevoland of uit de eigen moestuin. Het Flevolandse aanbod is dus bepalend dus voor wat er op de kaart komt te staan. Half oktober begint het wild seizoen en dus ook voor De Gordiaan - Kitchen-bar. Let op, want de herfstvakantie, 16 tot 23 oktober, is het restaurant gesloten. Daarvoor en ook daarna bent u weer van harte welkom.


De kaart kan dus per week wisselen. Dus wat wij hebben gegeten, zie hieronder, kan de volgende week weer vervangen zijn door andere gerechten. Boven de kitchen-bar hangt een groot krijtbord. Daar staan de specials op als die er zijn. Aanraders dus.


De chefkok


De chefkok is werkelijk een tovenaar met de door u bestelde gerechten. Alles tot in de puntjes verzorgd en alles in de juiste proporties. Niet teveel en zeker ook niet te weinig. De smaakbeleving is voortreffelijk. Alle smaken zijn op elkaar afgestemd. U komt niets tekort, een totale smaakbeleving. Dat in combinatie met een voortreffelijke beperkte maar goede wijnkaart waarop 10 wijnen staan vermeld. Ineke en ik hebben tussen het hoofdgerecht en het dessert een wijn-pauze ingelast. Twee verschillende witte wijnen om te proeven. Op een bord in het restaurant zijn een paar speciale wijnen aangegeven die per fles te verkrijgen zijn.


Wat hebben wij gegeten


Vooraf


Wij zijn begonnen met een glaasje bubbels. Daarna, of deels daarbij, elk een oester.


Daarna kregen wij een Amuse,


Voorgerecht


Ineke

Gerecht: Carpaccio | Dun gesneden rundvlees met Pesto, Pijnboompitjes, Kappertjes en Rucola

Wijn: Wijnhuis La Vilette | Merlot - Frankrijk (rode wijn)


Onno

Gerecht: Rode bietjes | Diverse bereidingen van rode Bietjes met Geitenkaas en Walnoten

Wijn: Wijnhuis La Vilette - Viognier (Witte wijn)
Opm. Deze witte wijn leende zich niet helemaal voor het voorgerecht. De keuze is puur uit liefde van Onno voor de wijn van deze druif (Viognier).


Hoofdgerecht


Ineke

Gerecht: Polderhoen | Biologische kip met Pompoen, Venkel en Soubisse saus

Wijn: Wijnhuis Ramon Bilbao | Garnache - Spanje (Rosé wijn)


Onno

Gerecht: Lams schenkel | Zacht gegaarde Lams schenkel met Spinazie, Rozeval, Pastinaak en eigen jus

Wijn: Wijnhuis I Muri | Primitivo - Italië (Rode wijn)


Tussen het hoofdgerecht en het nagerecht hebben we even pauze genomen onder het genot van twee witte wijnen. La Belle Angéle | Chardonnay (Frankrijk) en een Intruso | Verdejo (Spanje). De Intruso iets zachter, iets minder een zuurtje dan de La Belle Angéle.


Nagerecht


Ineke

Cheese cake | Met rood fruit

PX | Zoete sherry


Onno

Kaasplankje | Selectie van harde en zachte kazen met garnituur

Port | Tawny


Als afsluiter beiden een kopje espresso. Ineke met een Amaretto en Onno met een Drambuie.


Voldaan en erg enthousiast keerden wij huiswaarts. Beste brigade van De Gordiaan | Kitchen-Bar, heel erg bedankt voor het voortreffelijke eten en de gezellige avond. Tot aanstaande woensdag.


Het gaat ons goed.

Ons plakbandpensioen blog

door Onno 2 september 2025
Ontdek wat het Europese Amendement 83 betekent voor camperaars: van het verhoogde gewichtslimiet voor rijbewijs B tot praktische gevolgen zoals dieselverbruik, tolwegen, wegenbelasting en veerbootkosten. Inclusief voorbeelden en tips voor het wegen en verzwaren van je camper.
door Onno 1 september 2025
Premium diesel kan het AdBlue-verbruik verlagen door schonere verbranding en minder NOx-uitstoot. Maar is het écht voordeliger? Ontdek de feiten en afwegingen voor camperaars.
Een strand
door Onno 31 mei 2025
In ruim 7 maanden door 17 landen
door Onno 15 augustus 2024
Camperleven: Een Ode aan Vrijheid en Natuur
door Onno 12 juni 2024
Als alles in de camper dicht is dan lijkt elke plek hetzelfde. Als 's morgen die zelfde luiken weer opengaan dan zie je en besef je het leven is goed. Het is goed op deze plek te zijn.
DJI Pocket 2 camera
door Onno 6 juni 2024
Ons plakbandpensioen gebruikt de DJI Pocket 2 camera voor het vastleggen van onze reis door Europa.
Blue Lagoon
door Onno 12 februari 2024
Na ruim twee jaar reizen in een camper is het tijd voor het ophalen van mooie herinneringen. Dat doe ik al mijmerend in een hangmat. Mijmer met mij mee.
Blue Lagoon
door Onno 18 juni 2023
We zijn 8 maanden aaneengesloten op reis door diverse landen richting de zon in zuid Europe. We verblijven langere tijd in Portugal, daarna Spanje en dan Frankrijk. De reis begint op woensdag 28 september 2022 en eindigt 31 mei 2023.
Altijd onderweg met de Starlink
door Onno 21 maart 2023
De ins- en outs over de data-satelliet Starlink. Wat vind Ons plakbandpensioen ervan en wat komt er allemaal bijkijken. De voors en tegens. Uitkomst of overdreven? We bespreken het allemaal.
Meer weergeven